Ελληνική ορθογραφία στο LibreOffice

Μέχρι τώρα στο LibreOffice δεν υπάρχει κάποια official επέκταση για τον έλεγχο της ελληνικής ορθογραφίας.

Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί χρησιμοποιούσαμε τα δύο πακέτα που προϋπήρχαν από το OpenOffice.org, τα οποία όμως περιέχουν σχετικά λίγες λέξεις. Υπάρχει μια λύση όμως που ακούει στο όνομα LibreGreek.

Για την ιστορία, τα δύο παλιότερα πακέτα του OpenOffice.org είναι:

  • το Hellenic (Greek) Dictionary (Spell Check and Hyphenation), το οποίο μπορείτε να το βρείτε εδώ
  • το Greek Dictionary, Thesaurus, Hyphenation που μπορείτε να βρείτε εδώ

Και τα δύο περιέχουν περίπου 575.000 λέξεις, και η κύρια διαφορά τους είναι ότι το δεύτερο περιέχει και θησαυρό.

Και οι δύο επεκτάσεις βασίζονται στο elspell project του Στιβ Σταυρόπουλου από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, απλώς το πρώτο βασίζεται στη νεότερη έκδοση elspell 0.7 του 2006 ενώ το δεύτερο στην έκδοση 0.6 του 2004.

Έρχεται το LibreGreek

Ωστόσο, ο Παντελής Κουκούσουλας έχει ξεκινήσει ένα νέο project για δημιουργία μιας ενιαίας επέκτασης Ορθογράφου-Συλλαβισμού για LibreOffice, το squibbylinux / LibreGreek.

Το LibreGreek έχει στόχο να δώσει την καλύτερη υποστήριξη για ελληνικά στο LibreOffice και περιέχει το λεξικό του Κώστα Παπαδήμα για Ελληνικά/Αγγλικά στον Firefox με 1703127 λέξεις, θυσαυρό από το OpenThesaurus, κανόνες για συλλαβισμό από την InterZone, τα OpenOffice templates που μεταφράστηκαν στο Greek Coding Camp 2009 και αρχεία αυτόματης διόρθωσης από τον Λευτέρη Θάνο.

Κατεβάστε την επέκταση LibreGreek από εδώ και ανοίξτε την απευθείας από το LibreOffice για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση.

Πηγή