Αυτόματη εύρεση και κατέβασμα υποτίτλων με το VLC

O Vlc είναι ένα δημοφιλές πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων που μεταξύ άλλων τρέχει και στο Linux. Είναι ικανό να παίξει και τον πιο απίθανο τύπο αρχείου ακόμα και αν αυτός είναι κατεστραμμένος ή ημιτελής και γενικότερα διαθέτει ένα πλήθος λειτουργιών που μάλλον ξεπερνούν τις ανάγκες του απλού χρήστη.

Παρόλα αυτά είχε μια ατέλεια που τον υποφαινόμενο τον έκανε να στραφεί στον SMPlayer. Αυτή η ατέλεια δεν ήταν άλλη απο την έλλειψη αυτόματης εύρεσης και κατεβάσματος υποτίτλων για τις ξενόγλωσσες ταινίες ή σειρές που τυχόν κατέχουμε. Όλα αυτά μέχρι την έλευση του πρόσθετου Vlsub που καλύπτει και αυτή την ανάγκη χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο opensubtitles.org. Ας δούμε όμως αναλυτικά πως θα προσθέσουμε την παραπάνω λειτουργία:

Αρχικά θα επισκεφτούμε την σελίδα Github του Vlsub. Στη συνέχεια θα κατεβάσουμε το αρχείο master.zip απο εδώ. Το αποσυμπιέζουμε και κάνουμε επικόλληση το αρχείο vlsub.lua στη διαδρομή ~/.local/share/vlc/lua/extensions/ (για τον τρέχων χρήστη) ή στο /usr/lib/vlc/lua/extensions/ (για όλους τους χρήστες). Υπάρχει όμως και η περίπτωση να μην υπάρχει αυτη η διαδρομή οπότε θα πρέπει να τη δημιουργήσουμε μόνοι μας. Ανοίγουμε απλώς το τερματικό μας και γράφουμε mkdir -p ~/.local/share/vlc/lua/extensions.

Στη συνέχεια θα πρέπει να ανοίξουμε τον Vlc ή να του κάνουμε επανεκκίνηση αν τον χρησιμοποιούσαμε. Το νέο μας πρόσθετο θα το βρούμε στο μενού Προβολή -> Vlsub 0.9 ή View -> VLsub 0.9.

Δεν έχουμε τώρα παρα να ανοίξουμε την ταινία που μας ενδιαφέρει να ρυθμίσουμε τη γλώσσα στα ελληνικά και να ψάξουμε για τους υπότιτιτλους που μας ενδιαφέρουν.

Για την εύρεση υπάρχουν δύο επιλογές. Μέσω των πληροφοριών Hash του αρχείου ή μέσω του τίτλου της ταινίας. Πειραματιστείτε λίγο τόσο με τη μέθοδο όσο και με τους ίδιους του υπότιτλους και… καλή διασκέδαση.