Πώς κάνουμε εγκατάσταση εφαρμογές στο Android, που δεν υπάρxουν στο Google Play

Κάτι που σε αρκετούς έχει τύχει ή θα τύχει, είναι να χρειαστεί να εγκαταστήσουμε μια εφαρμογή στην Android συσκευή μας η οποία δεν βρίσκεται στο επίσημο Play της Google, μα ούτε και σε καποιο από τα εναλλακτικά.
Εσφαλμένα, υπαρχουν αρκετοί που θεωρούν πως η εγκατάσταση αυτή είναι δύσκολη και έτσι την αποφεύγουν, μην έχοντας καν δοκιμάσει τις περισσότερες φορές.

Σήμερα θα δούμε πόσο εύκολο είναι αυτό, με μερικά απλούστατα βήματα.
1. Πρωτ’ απ’ όλα η Android συσκευή σας είναι μεταφορικά και κυριολεκτικά, ένας υπολογιστής μικρού μεγέθους. Άρα όπως και σε κάθε υπολογιστή αυτό που θα χρειαστούμε είναι ένας File Manager. Ένας περιηγητής αρχείων και φακέλων δηλαδη.
Βλέπετε αυτό που παρχει ενσωματωμένο έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες και πρόσβαση μόνο στα multimedia αρχεία μας (βιντεο, μουσική, εικόνες, ηχητικά).
Στην αρχή ένας από τους καλύτερους στο είδος ήταν (και είναι) ο Astro File Manager. Με τον καιρό όμως αναπτύχθηκαν και άλλες εφαρμογές του είδους, καλύτερες και πληρέστερες κατά την γνώμη μου (π.χ ο File Expert).
Προσωπικά προτείνω την εφαρμογή (app) με τ’ όνομα File Manager η οποία είναι πλήρης σε χαρακτηριστικά και μάλλον πιο “καθαρή” στις ενδείξεις συγκριτικά με άλλους (από τον Astro, σίγουρα).
-Αρα κανουμε το πρώτο βήμα και εγκαθιστούμε τον File Manager:
INSTALL FILE MANAGER
2. Στη συνεχεια μπορουμε να κατεβάσουμε την ή τις εφαρμογές που θελουμε να εγκαταστήσουμε και δεν υπαρχουν στο Play.
-Αν την κατεβασετε στο pc σας, απλά συνδέστε την Android συσκευή σας στο pc, με το usb καλωδιακι. Θα σας ανοιξει ο File Manager του λειτουργικού σας συστήματος. Απλά μετακινήστε την Android εφαρμογή που κατεβαστε, στη κάρτα sd της συσκευής σας (DCIM):

-Αν την κατεβάσατε απ’ ευθείας στην συσκευή σας, θα είναι στον φάκελο Downloads (σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να συνδέσετε την συσκευή στον υπολογιστή).
3. Συνδέεστε την συσκευή από τον υπολογιστή, αν την κατεβάσατε με το πρώτο τρόπο. Πατήστε το κουμπακι που εμφανίζει τις εφαρμογές και επιλεξτε τον File Manager.
-Περιηγηθείτε στον φάκελο που κατεβάσατε την εφαρμογή (έχει την κατάληξη .apk, όπως ειπαμε):

-Επιλέξτε την εφαρμογή και θα σας βγάλει την επιλογή για εγκατάσταση. Πατήστε το “κουμπακι” Εγκατάσταση και η εφαρμογή θα εγκατασταθεί άμεσα στην συσκευή σας:

4. Στη συνεχεια μπορειτε να την βρείτε στο Μενού σας, είτε σαν γραφικό στοιχείο (αν υποστηρίζει κάτι τέτοιο η συγκεκριμένη εφαρμογή η στις κανονικές εφαρμογές (Συντομεύσεις>Εφαρμογές):

 

Άρα η διαδικασια όπως είδατε είναι πανεύκολη και δεν υπάρχει κάτι που να σας εμποδίζει να εγκαταστησετε οποιοδήποτε εφαρμογή!