Που μπορώ να βρω Drivers για την Webcam που έχω;

Πρώτα, πρέπει να βρεις τι τσιπάκι φοράει η webcam και έπειτα να ψάξεις για drivers – πολλοί drivers βρίσκονται σε ένα πακέτο που λέγεται gspca. Δεν είναι όμως πάντα έτσι. Δείτε στο τέλος, π.χ. για webcams που βασίζονται στο r5u870 (συνήθως σε Sony Vaio).

Η εντολή για να δεις τα στοιχεία της webcam είναι η lsusb (που δείχνει ότι έχεις συνδεδεμένο στην USB θύρα). Στο Fedora, από ένα Τερματικό (Εφαρμογές > Εργαλεία Συστήματος > τερματικό) δίνεις :

su
/sbin/lsusb

ενώ στο Ubuntu από ένα Τερματικό (Εφαρμογές > Βοηθήματα > τερματικό)

sudo /sbin/lsusb

H απάντηση θα είναι κάτι σαν κι αυτό (μαζί με άλλα)

Bus 002 Device 002: ID 046d:092c Logitech, Inc. QuickCam Chat

Σε εσένα θα δώσει κάτι διαφορετικό. Σημείωσε όμως τα νούμερα με το ID (τα τονίζω με bold).

Αυτή η κάμερα, όπως φαίνεται στην λίστα της σελίδας

http://mxhaard.free.fr/spca5xx.html

υποστηρίζεται. Εσύ ψάξε για τα δικά σου νούμερα (ένας απλός τρόπος: σημείωσε το αντίστοιχο του 092c στα αποτελέσματα για την δική σου webcam και πήγαινε στην παραπάνω σελίδα, πάτα Ctrl+F και γράψε το αντίστοιχο νούμερο). Αν στην στήλη “Support” έχει πράσινο χρώμα και γράφει Yes, σημαίνει ότι είσαι τυχερός (υποστηρίζεται η webcam σου) και αρκεί να κατεβάσεις το πακέτο gspca.

Μετά στο Fedora δίνεις (ως root):

 yum install kmod-gspca

ενώ στο Ubuntu

sudo apt-get install gspca

Μετά κάνεις reboot και δοκιμάζεις αν δουλεύει η webcam με το Ekiga (αν δεν υπάρχει στο μενού Διαδίκτυο, εγκατέστησε το από το διαχειριστή πακέτο).

Σημείωσε ότι για την παραπάνω Logitech χρειάστηκε να αλλάξω ρυθμίσεις στο Ekiga από το μενού Edit > Preferences > Video devices. Από V4l2 που ήταν το έκανα V4l και αμέσως βρήκε την webcam όταν έκανα κλικ στο “Detect Devices”.

SONY Vaio Webcams

Αν έχετε Sony Vaio, ή αν η εντολή lsusb δίνει για την webcam ένα PCID της μορφής 05ca:18xx τότε μπορείτε να βρείτε drivers εδώ:

http://wiki.mediati.org/R5u870